Lezzetist Türk Mutfağı'nın lezzetinin dergisidir

15 Nisan 2014 Salı

1.Akdeniz Uluslararası Aşçılık Şampiyonası düzenlenecektir

Aşfaped ve Euro-Toques Avrupa Aşçılar Birliği Ortak Bildirisi

Değerli Türkiye Aşçılık ve Pastacılık Camiası,
Değerli Gastronomi Gönüllüleri,
 Daha öncede duyurusunu yapmış olduğumuz üzere 3-5 Mayıs 2014 tarihleri arasında Antalya Manavgat’ta 1.Akdeniz Uluslararası Aşçılık Şampiyonası düzenlenecektir. Yarışma Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (AŞPAFED) ve Akdeniz Eğtimci Aşçılar Derneği (AKEAD) tarafından düzenlenecek olup  Euro-Toques Avrupa Aşçılar Birliği desteği ve işbirliği ile gerçekleşecektir. Bu bağlamda Euro-Toques Avrupa Aşçılar Birliği ülke başkanları jüri üyesi olarak yarışma süresince Türkiye’de bulunacak olup aynı zamanda kendi içlerinde tarihte Türkiye’de ilk olacak resmi kurul toplantılarını gerçekleştireceklerdir. Yarışmanın jüri başkanlığını Euro-Toques Lüksemburg ve bir önceki dönem Başkan’ı Sn. Daniel Rameau yapacaktır.
 
1.Akdeniz Uluslararası Aşçılık Şampiyonası kuralları ile beraber ülkemizde ilk olması açısından da büyük önem taşıyacaktır. Standart yarışma kurallarına ek olarak bu yarışmada ilk olmak üzere bazı dallarda (yarışma kataloğunda yarışma kodu yanında belirtilecektir)“Code of Honour” Euro-Toques Avrupa Aşçılar Birliği Etik Kuralları uygulanacaktır.
 
Bu kurallardan Madde 7, Madde 8, Madde 9, Madde 10, Madde 11 ve Madde 12’ nin içinde barındırdığı; geleneksellik, yöresellik, mevsimsellik, tüketici sağlığına karşı olan sorumluluklar jüri değerlendirmelerinde aranan kriterler olacaktır. Etik kuralların geçerli olduğu dallarda yarışma esnasında yapılan ve geleneksellik, yöresellik, mevsimsellik ve tüketici sağlığına karşı olan sorumluklar’a ait kriterlere uygun olmayan ürünler değerlendirmeye alınmayacak lezzet ve sunum açısından kriterlere uygul olsa dahi ödüle layık görülmeyecektir. Bu dallarda yapılacak tüm ürünler kesinlikle Türk Mutfağı ve yöresel mutfaklarımıza ait olmalı (yabancı uyruklu yarışmacılar için kendi ülke mutfakları), aynı zamanda mevsiminde ürünlerle üretilmiş olmalı ve üretiminde kullanılan ham yada yarı ham maddeler içerik açısından tüketici sağlığı açısından bir sakınca oluşturmamalıdır. İlgili dallardaki yarışmalarda sadece 1 jüri görevlisi sunumu yapılan ürünlerin “Code of Honour” Euro-Toques Avrupa Aşçılar Birliği Etik Kuralları’na uygun olup olmadığını denetleyecektir.
 
Biz Türk Aşçıları ve Pastacıları olarak en birinci ve en önemli vazifemiz kendi öz mutfağımızı korumak, yöresel lezzetlerimize sahip çıkmaktır. Bununla beraber eş değerde insan sağlığı açısından mevsiminde ürünler kullanmak ve tüketici sağlığına tehlike oluşturabilecek her türlü olumsuz eylemlerden kaçınmaktır. Fakat bugün geldiğimiz noktada bu hususlar ilgili ne kadar konuşup tartışsakta, bireysel olarak bir çaba içinde olsakta mesleki sivil toplum örgütleri ve camia olarak yeterli bir yol alabildiğimizi düşünmüyoruz. O nedenle Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu olarak Euro-Toques Avrupa Aşçılar Birliği’ninde desteğini alarak bu yarışmada böyle bir uygulamanın hem katılımcılara hemde ülkemize faydalı sağlayacağını düşündük. 1.Akdeniz Uluslararası Aşçılık Şampiyonası ile başlayarak AŞPAFED olarak düzenleyeceğimiz tüm yarışmalarda artık “Code of Honour” Euro-Toques Avrupa Aşçılar Birliği Etik Kuralları’nı uygulayarak Türk Mutfağı’nın ve yöresel lezzetlerimizin daha fazla öne çıkması ve bilinmeye başlaması ile ilgili çaba ve gayret içinde olacağımızı, tüketici sağlığı ile ilgili ülkemizde yaşayan aşçılarımızın ve pastacılarımızın daha bilinçli ve hassas olmaları konusunda gerekli çalışmaları büyük bir özen ile yapacağımızı bildirmek isteriz.
 
1.Akdeniz Uluslararası Aşçılık Şampiyonası başvuruları www.aspafed.org.tr AŞPAFED resmi web sitesinden yapılacaktır. Web sitemizdeki başvuru bölümü ve yarışma bilgi kataloğu 3 Nisan 2014 tarihi ile aktif hale gelecektir.
 
Saygılarımızla
 
AŞPAFED Yönetim Kurulu ve Euro-Toques Avrupa Aşçılar Birliği
Euro-Toques, Avrupa Aşçılar Birliği Etik Kuralları
 
Madde  1 Euro-Toques International, tüm Avrupa ülkelerinde Euro-Toques’un üye Chef’lerini temsil eden bir Avrupa Birliği’dir.
Madde  2 Euro-Toques Avrupa’da bulunan ülkelerin ve bölgelerin mutfaklarının gelişmesini hedef alır ve Avrupa içerisinde geleneklere göre farklı olarak genişlemiş olan mutfak olgusuna saygı duyar.
Madde  3 Euro-Toques üyesi Chef’lerin kendi aralarında iyi bir ilişkisi vardır ve tüketicilere birliğin birleşik imajını gösterirler.
Madde  4 Euro-Toques üyesi Chef’ler, bütün üye ülkelerin Avrupa coğrafyasında oluşturmuş olduğu ortak prensiplerin sürdürülmesini sağlar.
Madde  5 Euro-Toques Chef’leri birlik içindeki en iyi uygulamaları ortaya koymaktadırlar.
Madde  6 Euro-Toques kaliteli ürün kullanımına dayanan sağlıklı beslenmeyi savunur.
Madde  7 Euro-Toques Chef’leri, yöresel ürünlerin sürdürebilirliği ve Avrupa mutfak mirasının çeşitliliğinin devamlılığı olan geleneksel yemek tarifleri ve yerel ürünleri savunurlar.
Madde  8 Euro-Toques üyesi Chef’lerin mutfaklarında kullandıkları ürünler tazedir ve yöresel olarak işlenir.
Madde  9 Euro-Toques üyesi Chef’lerin kullandığı ürünler, doğal döngülere uymak ve otantik tatları sağlamak amacıyla mevsimlik ürünlerdir.
Madde  10 Euro-Toques üyesi Chef’ler tatların çeşitliliğini, maddelerin çeşitliliğini savunur ve tüketicilere sağlıklı bir beslenme ve dengeli bir besin alımını sunarlar.
Madde  11 Tüketicilerin savunulması, bilgilendirilmesi ve eğitimi Euro-Toques Chef’lerinin en önemli misyonlarından biridir.
Madde  12 Euro-Toques üyesi Chef’ler için menülerin doğruluğu, tüketicilerin güvenini muhafaza etmek için çok önemlidir.
Madde  13 Euro-Toques felsefesinde Chef’ler tedarikçilerine karşı tam bağımsız olmalıdır.
Madde  14 Sektörün şeffaflığı, ilerleyişi bilinen ürünlerin güvenliğini garantilemek için çok önemlidir.
Madde  15 Euro-Toques üyesi Chef’ler gelenek ve modernlik dengeleri konusunda dikkatli ve hassastırlar. Bir yaşam sanatı olan yemek konusunda tüketicilere mutluluğu ve zevki aktarırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakaret içerikli ve ahlaka aykırı yorumların yayınlanmasına izin verilmez. Lütfen yorumlarınızı yazarken dikkatli olun. Lezzetist Yönetimi